Kunstgras is het echt zo slecht voor keepershandschoenen?

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

In deze tijden van Corona is voetballen spijtig genoeg niet toegestaan. Toch zijn veel ploegen steeds meer en meer te vinden voor één of meerdere kunstgrasvelden. Ik denk dat we je de voordelen van een kunstgrasveld voor je club niet meer moeten opsommen. Weg met die modderige velden, weg met dat gras dat niet wilt uitkomen of nog beter, weg met die molshopen :-D, maar zoals ook deze vorige voetbal terreinen je aangepast materiaal nodig hebt wilt het ook op kunstgras zeggen dat je best kijkt naar aangepast materiaal.

Zo zijn er speciale kunstgras voetbalschoenen die kleinere noppen hebben voor betere grip (turfschoenen). Aan jouw als doelman is wat dat betreft iets minder gedacht, er is namelijk niet een heel groot aanbod van keepershandschoenen speciaal voor gebruik op een kunstgrasveld, maar er is goed nieuws er zijn verschillende soorten latex die ervoor zorgen dat je handschoenen minder of langer kunnen meegaan. Wij geven je een aantal tips waarmee je de beste keepershandschoenen voor kunstgras kunt kiezen.

Hoe kies ik de beste keepershandschoenen voor kunstgras?

Om de beste kunstgras keepershandschoenen te kunnen kiezen zijn er aantal punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het goed om te beseffen dat kunstgras een hele andere ondergrond is dan natuurgras. Door de synthetische materialen die gebruikt zijn voor het maken van een kunstgrasveld slijten keepershandschoenen veel sneller.

Probeer je de volgende situatie eens in te denken: je hebt net een enorm shot van de tegenstander met een mooie save uit de hoek gehaald, maar de bal belandt precies voor de voeten van een andere tegenstander. Uiteraard wil je nu weer zo snel mogelijk opstaan om weer in positie te komen. Wanneer wel snel weer te been willen zijn gebruiken we vaak handpalm om ons weer rechtop te duwen. Door jezelf met je handpalm af te zetten breng je het foam rechtstreeks in contact met het kunstgrasveld. Ieder van ons kan zich vast en zeker wel voorstellen dat keepershandschoenen hier niet voor gemaakt zijn. Op natuurgras is deze situatie minder erg dan op een kunstgrasveld, want een natuurveld geeft namelijk veel meer mee. Slijtage gaat dus veel sneller op een kunstgrasveld.

Het tweede punt waar je rekening mee moet houden is de grip van de keepershandschoenen. Je wilt natuurlijk ook op kunstgras de beste grip voor je handschoenen. Grip en slijtage is een combinatie die niet zo voor de hand ligt, wil je de perfecte combinatie van beide moet je al in het duurdere segment van de meeste merken gaan kijken en ben je een hele hap kwijt uit je budget.

Kies je toch voor een model uit het midden segment moet je vaak een compromis maken tussen de grip die je wilt en de duurzaamheid. Bij deze modellen is het namelijk zo dat de latex is softer is en dus ook zachter wat voor snellere slijtage zorgt wanneer je op een harde ondergrond valt. Maak dus vooral een keuze in wat jij het belangrijkste vind!

Duurzaamheid

Wij spreken veel keepers die aangeven dat hun keepershandschoenen op kunstgras snel slijten. Dat is ook niet zo gek. Kunstgras is nou eenmaal geen ideale ondergrond voor keepershandschoenen. Het goede nieuws is dat je er rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een paar keepershandschoenen. Er bestaan namelijk handschoenen die speciaal gemaakt zijn voor het gebruik op kunstgras. Deze keepershandschoenen kenmerken zich door een duurzamere foam laag, waardoor ze beter bestand zijn tegen slijtage.

Toch zijn er niet alleen maar voordelen aan deze speciale keepershandschoenen. Vaak vind je de modellen met een hogere duurzaamheid terug in het goedkope segment van de merken. De hoge mate van slijtvastheid zorgt er namelijk voor dat de grip minder wordt. Dit merk je vooral bij nat weer, waar je meer moeite zult hebben met het vasthouden van de bal. Wil je zoals eerder aangegeven een combinatie van goede duurzaamheid met goede grip moet je weer naar het duurdere segment.

Grip

De grip van een handschoen is voor een keeper erg belangrijk, als je het ons vraagt zelfs het allerbelangrijkste, want dat is toch jouw taak als keeper niet? Hoe beter de grip van een keepershandschoen, hoe makkelijker het voor jou wordt om de ballen te vangen. Zoals eerder al werd aangegeven is het lastig om de slijtvastheid van een handschoen te combineren met een goede grip. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bedenken waar je prioriteit ligt.

Ben je het zat om na een paar maanden voetballen op kunstgras alweer nieuwe keepershandschoenen te gaan kopen? Dan moet je opzoek gaan naar keepershandschoenen die wat goedkoper zijn, die hebben een speciale foam laag en zijn daardoor slijtvaster. Vind jij het belangrijker om een goede grip te hebben en maakt het je minder uit hoelang een handschoen mee gaat? Dan kun je beter kiezen voor een handschoen waarvan de grip top is. Je merkt het al: wij hebben het antwoord ook niet paraat. De keuze voor kunstgras keepershandschoenen is geheel afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en je budget.

Maar welke keepershandschoenen moet ik nu kiezen voor op kunstgras?

Zoals je gelezen hebt is er niet echt een passend antwoord op deze vraag en is alles afhankelijk van wat jij wilt. Bij Prostar hebben we echter geen collectie van 15 paar verschillende modellen, waar we elk model met een andere latex aanbieden. Neen wij zijn er van overtuigd dat iedereen van de beste kwaliteit, zowel GRIP als DUURZAAMHEID moet kunnen genieten. Daarom vind je op alle modellen uit onze collectie dezelfde professionele latex. Van maatje 2 tot en met maat 11, we maken helemaal geen verschil tussen wie jij bent of waar je speelt.

Ik hoor je al denken, maar je sprak in het artikel toch over het duurdere segment bij andere merken. Klopt bij andere merken betaal je inderdaad al snel rond de 120 euro voor dezelfde kwaliteit als bij ProStar Goalkeeping. En dat komt simpel omdat wij geen rekening moeten houden met sponsoring. Wij geven deze sponsoring een de personen die voor ons het belangrijkste zijn. JULLIE!

Wil je de levensduur en de grip van je keepershandschoenen zo lang mogelijk optimaal houden? Dan raden we je aan om je handschoenen regelmatig schoon te maken. Ze zien er misschien nog proper uit, maar wij zijn er zeker van dat je zal verschieten welk vuil er na elke training of wedstrijd van je handschoenen zal komen. Laat het ons even uitleggen. Elke keer je valt en met je handschoenen over de grond glijd komt er vuil op je handschoen terecht. Vaak is dit zand of vuil dat zich tussen het kunstgras heeft genesteld. Wanneer je dit niet verwijderd door een grondige schoonmaak beurt zal er een schuurpapier effect ontstaan telkens je weer opnieuw over de grond schuift. Dus het kan dan niet anders dat je handschoenen hierdoor sneller zullen slijten. Wil je dit toch beperken raden we je aan minstens 1 x per week je handschoenen grondig te reinigen. 

Leave a Comment