Drie essentiële bovenlichaam oefeningen voor keepers

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Om dit artikel tot stand te brengen moesten we ten rade gaan bij een Fysieke coach wie ons je drie arm en bovenlichaam oefeningen bezorgde om je te helpen keepen…

Kracht en conditie voor voetballers heeft vele lagen. Er zijn veel verschillende factoren om rekening mee te houden als het gaat om het samenstellen van een training voor keepers. Voor keepers is het extra complex omdat er meerdere aandachtspunten moeten zijn. Een sterk, krachtig en beweeglijk bovenlichaam is net zo belangrijk als een sterke core en benen.

Elke kracht- en conditietrainer zou graag zien dat alle spelers die hij traint de perfecte all-round atleet zijn, maar realistisch gezien kan dat niet altijd het geval zijn. Bepaalde spelers, afhankelijk van hun positie, blessures, zwakke punten en meer, hebben extra aandacht nodig voor bepaalde gebieden. In een keeperstraining ligt die speciale focus op het bovenlichaam, en dan met name de schouders.

We geven je in dit artikel drie essentiële bovenlichaam oefeningen in een enkel arm formaat. Deze zullen helpen om kracht op te bouwen in het bovenlichaam, allemaal gericht rond het schoudergewricht. We hebben een eenarmige rij, een schouder pers in knielende positie, en een borstpers.

Alle drie de oefeningen in deze keeperstraining zullen bijdragen aan het versterken van de bovenrug, de bovenkant van de schouders en de borst tegelijkertijd. Als de spiergroepen in deze gebieden sterk zijn, zijn onze schouders beter voorbereid als we tijdens een redding naar de bal moeten reiken, onze armen boven ons hoofd moeten uitstrekken voor een vangbal of een stoot en zelfs dingen kunnen doen als de bal naar een teamgenoot uitgooien

Een bijkomend voordeel van de oefeningen in deze keepers workout is dat ze met één arm worden gedaan, wat betekent dat het bovenlichaam veel werk moet verzetten om het lichaam te stabiliseren tijdens elke herhaling.

Wanneer je met slechts één hand aan gewichten trekt of duwt, is er een gebrek aan evenwicht aan de kant zonder gewichten. Dat gebrek aan evenwicht zorgt er vaak voor dat we ons bovenlichaam draaien terwijl we de oefening uitvoeren.

Dus, om het meeste uit de oefeningen te halen, moet je je niet alleen concentreren op wat je werkende arm doet, maar ook je torso zo stil mogelijk houden en niet draaien tijdens de beweging. Waarom is dit gunstig voor keepers? Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar controle over je bovenlichaam en het in de juiste richting houden zal je helpen op het veld. Bedenk hoeveel keepers technisch worden overvallen doordat ze niet recht op de bal staan.

Als je met één arm naar een bal reikt en je bovenlichaam draait mee, dan kan het zijn dat je lichaam de verkeerde kant op staat ten opzichte van de richting van de bal. Als je dan een tweede of zelfs een derde redding moet maken direct na de eerste, zul je extra tijd moeten besteden die je waarschijnlijk niet hebt om je lichaam eerst in de juiste richting te krijgen, voordat je zelfs maar kunt denken aan de volgende bal.

Deze oefeningen zouden moeten helpen op alle bovengenoemde gebieden. Vergeet niet om je trainingen te variëren. Raadpleeg altijd je persoonlijke trainer, dokter of fysio als je na een blessure een keeperstraining gaat doen. Gebruik een gewicht dat voor jou comfortabel is en werk stapsgewijs.

Leave a Comment