Is keeperskleding met bescherming nuttig?

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Zowel amateur- als professionele keepers gebruiken keeperskleding met of zonder bescherming tijdens zowel trainingen als wedstrijden. Maar is keeperskleding met bescherming echt nuttig?

Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend dat keepers kleding met extra bescherming dragen. Steeds meer keepers verschijnen op trainingen zonder de juiste beschermende kleding. Dit omdat hun rolmodel ook zonder deze aangepaste kleding op de training te bewonderen is. Toch moet je jezelf als keeper de vraag stellen, heb ik dezelfde kwaliteit grasmat als de profs? In de meeste gevallen is dat niet het geval en is extra bescherming aan te raden.  Als keeper val je vaker op de grond dan een gemiddelde veldspeler en daarom wil je er alles aan doen om het risico op blessures te voorkomen, zodat je in het weekend de held van je team kunt worden.

Het zal misschien niet als een verrassing voor je komen, maar bijna elke keeper heeft wel eens een blessure aan zijn heup, knie of bovenbeen opgelopen. Het lijkt misschien niet zo voor jou, maar kneuzingen en schaafwonden vallen onder de noemer blessures. Ze beletten je om voluit te gaan tijdens de training of de wedstrijd, en zelfs om te stoppen. We hebben ze allemaal wel eens meegemaakt, dus het is overduidelijk dat dit kwetsbare delen van ons lichaam zijn. Wat u waarschijnlijk ook niet zal verbazen, is dat de meeste blessures tijdens de training worden opgelopen. Je traint vaker dan dat je wedstrijden speelt en om die reden is de belasting voor jou als keeper tijdens de training hoger dan tijdens een wedstrijd. Je duikt vaker. Er is ook aangetoond dat amateurkeepers blessuregevoeliger waren dan professionele keepers. (Betere training, betere trainingsvelden?)

De technologie van fabrikanten van keepersproducten staat niet stil. Vroeger was keeperskleding omvangrijk en zwaar en was het vaak een last voor keepers om zich gemakkelijk te kunnen bewegen.  In de loop der jaren is er veel veranderd op het gebied van beschermende kleding en zijn er veel producten bijgekomen. Zo is er een sterke opkomst van compressiekleding en voor keepers zelfs speciale beschermende compressiekleding waardoor je als keeper vaak niet eens meer het gevoel hebt dat je extra bescherming hebt.

Ondanks de nieuwste technieken en innovaties is een kunstgrasmat veel harder dan gras. Bij een val op kunstgras is de impact op je lichaam veel groter dan bij een val op normaal gras. En dat is slecht nieuws voor keepers. Want keepers zijn degenen die het vaakst in contact komen met de grond. Keepershorts met bescherming zullen minder snel blessures veroorzaken, maar het is ook fijn als de bescherming je een zachtere landing geeft.

Bij het keepen op kunstgras heeft het hebben van een keepersbroek naar onze mening wel degelijk een toegevoegde waarde. Daarnaast staat de ontwikkeling van keepersbroeken met bescherming ook niet stil. Fabrikanten komen met nieuwe technieken die ervoor moeten zorgen dat je minder snel een blessure oploopt tijdens het keepen.

Bij Prostar Goalkeeping kiezen we er bewust voor om alleen compressie ondergoed in ons assortiment op te nemen. Gewone keepersshorts of -truien bieden wel bescherming, maar sluiten niet strak om de huid aan, waardoor ze kunnen verschuiven en je alsnog geblesseerd kunt raken. Onze speciaal ontwikkelde onderkleding zit strak om de huid, waardoor je altijd optimale bescherming hebt, ongeacht de omstandigheden.

Leave a Comment