Hoe is uw mentale weerbaarheid? 3 Stappen om mentaal sterk te blijven!

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

In deze blog krijg je een paar hoofdingrediënten die je gids zijn naar hoe je je mentale weerbaarheid kan behouden of versterken. Dit zijn echter GEEN “magische pillen”, maar het zal je helpen om op de juiste manier te beginnen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige keepers inconsistent zijn in hun wedstrijden of trainingen?  Bijvoorbeeld, een goede wedstrijd vandaag maar volgende week heb je een slechte wedstrijd of een goed seizoen en een slecht seizoen.

  • Ben jij een keeper die zich altijd zorgen maakt over wat anderen (moeder, vader, coach, vrienden etc) zouden kunnen zeggen over je prestaties?
  • Maak je nog voor de wedstrijd is begonnen al zorgen over het maken van fouten tijdens de wedstrijden?
  • Heb je moeite om om je teamgenoten aan te sturen door een gebrek aan vertrouwen?

Zo ja, dan is het tijd om aan je mentale weerbaarheid te gaan werken!

Voor dit artikel bedanken we ook onze Sport psychologen die zich elke dag opnieuw bezig houden om topsporters steeds het maximale uit zichzelf te laten halen.

Tijdens de trainingen en wedstrijden hebben de psychologen verschillende punten geanalyseerd die iedereen kan gebruiken om  je mentale weerbaarheid een boost te geven, niet alleen in sport maar ook in het dagelijks leven. Hiervoor moet je dan wel over de juiste MINDSET beschikken zodat je dit kan oppikken en steeds opnieuw blijft toepassen.

EERLIJK ZIJN TEGEN JEZELF

De eerste vraag die je je moet stellen is waarom speel je voetbal, is dat omdat je vrienden nog een doelman nodig hadden en jij ze niet wou teleurstellen of om te concurreren met andere doelmannen om zo hoog mogelijk te kunnen spelen? Er is een groot verschil…

Ben je een keeper omdat je je ouders, coach of vrienden een plezier wilt doen, of speel je alleen maar in het doel omdat je geen goede veldspeler bent?

Ben je een keeper die zelf graag wilt keepen voor het plezier of gaat het meer om je ouders of iemand anders dromen in plaats van de jouwe waar te maken?

Als je een keeper bent die niet groot is, niet kan springen en geen snelheid hebt, zul je dan echt in staat zijn om op een professioneel of zelfs een hoog niveau te spelen?

Het punt bij deze vragen is dat je de ware betekenis van je leven moet vinden, wees eerlijk en realistisch over wat je probeert te bereiken.  Wat voor zin heeft het anders om iets te doen in het leven? Maar wat nog belangrijker is, je zult moeite hebben om gemoedsrust te vinden en je zult voor altijd moeite hebben om mentaal sterk te zijn als je niet gewoon eerlijk tegen jezelf kunt zijn!

HOU ERVAN OM ONGEMAKKELIJK TE ZIJN

Er zijn zeker heel wat keepers die geen consistentie kunnen vinden. Sommigen zeggen dat ze gewoon “geen goede dag hadden”. Wat het ook is, maar we kunnen niet eeuwig het “goede dag, slechte dag” excuus blijven gebruiken want op de dag dat het er ECHT toe doet zoals, de finale van een toernooi, de wedstrijd om het kampioenschap of zelfs een testtraining bij je favoriete team, dan zal het “goede dag slechte dag” excuus niet werken, alleen een goede prestatie is waar het op dat moment om draait.

Stel je eens voor dat een NAVY SEAL of SPECIAL FORCES militair zegt, “Ik had een slechte dag vandaag”. Als ze een slechte dag hebben, zullen ze voor altijd weg zijn.

Om consistentie te vinden, begint het met oefenen of trainen…Je training MOET intens zijn en buiten je comfortzone.  Als je op deze manier kunt trainen, zullen je geest en lichaam leren om goed te presteren onder stress. Verder zijn er veel keepers of atleten die heel goed presteren op de training maar worstelen met hun mentale weerbaarheid in wedstrijden, dat komt omdat ze geen trainingen krijgen die het beste uit hen naar boven haalt.
Ze werken deze trainingen eigenlijk af onder het “feel good” gevoel of  een training die zeer “ROBOTISCH” is en constant dezelfde dingen doet. Ze weten dus wat er van hen verwacht wordt wat op een wedstrijd uiteraard helemaal zo niet is. Je krijgt verschillende situaties voorgeschoteld die je op training gewoon anders hebt geoefend.

Ongemakkelijk zijn betekent ook dat je hoort wat je moet horen en niet wat je zou willen horen.

Bijvoorbeeld, kritiek: sommige atleten, keepers of zelfs OUDERS kunnen geen eerlijke kritiek horen. Ze zijn er gewoon niet op voorbereid om een coach te horen zeggen dat ze naar een lager niveau moeten gaan of dat ze niet goed genoeg zijn om in een bepaald team te spelen.  Sommige keepers en ouders zien falen als iets slechts, terwijl in feite falen betekent dat je juist KARAKTER kunt opbouwen en je mentale weerbaarheid kan tonen door het met je handen aan te tonen dat deze coach het misschien niet bij het juiste eind had.

Dan heb je ook nog de atleten die alleen energie of inzet tonen als alles goed gaat. Maar zodra ze stress voelen of het gevoel hebben dat het even minder gaat, zullen ze niet meer zo hard werken of ze stoppen gewoon met werken naar hun volle potentieel. Over het algemeen gebeurt dit bij atleten die een minder sterke mentale weerbaarheid hebben en bij keepers die alleen geleerd hebben genoeg te doen om te overleven. Wees ook hier eerlijk tegenover jezelf, want het leven zit niet in elkaar dat je enkel positieve momenten zal kennen. Wees dus voorbereid op deze mindere momenten anders zal je zeker je later vanzelf gaan merken hoe het met je mentale weerbaarheid zit!

Leer en houd ervan om zo veel mogelijk ongemakkelijk te zijn om een echte weg naar mentale hardheid te vinden. Het is vaak geen gemakkelijke situatie, want wie wilt zich nu ongemakkelijk voelen? Niemand, maar het zijn wel momenten waar je buiten je comfort zone moet komen en dus ook voor jezelf leert opkomen.

WEES BESCHEIDEN

Nederig zijn is GEEN teken van zwakte, het is een teken van zelfvertrouwen.

Ik heb persoonlijk jonge keepers ontmoet die in hun korte amateurcarrière een bepaalde “status”, club of niveau hebben bereikt en meteen de meest arrogante spelers worden die er zijn. Sommigen doen alsof ze de enige goede keeper in hun omgeving zijn, terwijl er in feite zoveel meer zijn!

Nederig zijn stelt je in staat open te staan voor nieuwe ideeën, concepten en kritiek. Het stelt je zelfs in staat om je toekomstige inspanningen realistisch te zien.  Nederigheid helpt ook om je eigen persoonlijke beperkingen en moeilijkheden te begrijpen, wat een belangrijke stap is om je volledige atletische potentieel te bereiken. Denk eraan, arrogantie heeft niets te maken met zelfvertrouwen.

Deze 3 ingrediënten zijn een belangrijk onderdeel van zo veel keepers. Mentaal sterk zijn betekent dat je doorgaat als er niets meer te geven is. Als je alleen de gevechten kiest die je denkt te winnen en wegloopt van de anderen, dan heb je nog een lange weg te gaan om mentaal sterk te worden.

Analyseer gewoon deze paar stappen, pas ze toe en zie waar het je kan brengen. Mentaal sterk zijn zal niet van de ene dag op de andere gebeuren, maar je mentale training moet snel beginnen om competitief te blijven in het moderne spel of zelfs in je persoonlijke leven.

Leave a Comment