Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Iedereen kent het wel, heeft het zelf al meegemaakt of heeft zijn grote idool op televisie wel eens in de allerlaatste minuten een penalty zien pakken waardoor deze de held werd van het team en zo de overwinning toch kon binnenhalen. Het is een kinderdroom voor veel van ons, want wie wilt in de schijnwerpers staan op deze manier?

Nu hoe doe je dit? Er is uiteraard geen exacte wetenschap hoe je een penalty kan stoppen, maar er zijn natuurlijk wel enkele tips die je in het achterhoofd kan houden en die je kunnen helpen de held van je team te worden.

Eerst de wetenschappelijke cijfers

Je kent het wel, elke trainer heeft je in loopbaan al meegegeven wanneer je zelf een strafschop moet nemen, dat je een hoek moet uitkiezen. Bij een goed genomen penalty is een keeper eigenlijk kansloos. Keepers mogen pas volgens de regel van hun lijn als de bal geraakt is. Als de  bal hard en precies in de hoek wordt geplaatst, is een keeper kansloos. Toch worden er penalty’s gestopt omdat een speler te zacht schiet of doordat de keeper zijn bewegingen doorziet voordat de bal geraakt wordt en dus de juiste hoek kiest. Uit de penalty statistieken blijkt dat als de keeper in de verkeerde hoek duikt, het bijna altijd raak is (94%). En als een speler rechtsbenig is de kans op een doelpunt bij een schot in de rechterhoek 71 procent is. Voor de zwakkere linkerhoek slechts 59 procent. De meeste spelers zijn rechtsbenig. Dus misschien is de eenvoudigste tip voor keepers om lang met duiken te wachten en standaard naar de rechterhoek (dus links vanuit de keeper) te duiken. Hierdoor dwing je ze om naar de zwakkere linkerhoek te schieten.

Hoe stop je een penalty?

Nu tot zo ver de cijfers. Het zijn niet meer dan veronderstellingen en berekeningen over wat er in het verleden is gebeurd. Veel heb ik zelf niet onthouden over wat mijn ouders me hebben meegegeven, maar wat ik niet vergeten ben is dat ze zeiden dat je het verleden moest laten rusten en naar de toekomst kijken. Daarom laten we de cijfers achter ons en gaan we kijken hoe we die ene penalty die nog genomen moet worden toch kunnen stoppen.

Jij bent nooit de verliezer! Stress voor een penalty heb je niet nodig. Je kan alleen maar als winnaar uit deze strijd komen.

Een penalty is een kleine oorlog die je moet voeren. Je moet je tegenstander proberen te beïnvloeden en uit zijn concentratie te halen. De scheidsrechter zal je snel terugsturen en sommige zullen het als arrogant aanschouwen, maar loop toch maar even naar de penaltystip bij het neerzetten van de bal. Even checken of de bal wel op de stip ligt 😉

Je bent lekker terug naar je doellijn gegaan en je tegenstander heeft de bal op de stip gelegd en zal nu jouw recht in de ogen proberen te kijken om zijn mentale oorlog proberen te voeren. Beweeg terwijl met je armen, links rechts zodat jij je niet laat beïnvloeden, maar dat net bij hem gaat doen. Wil je dat je tegenstander naar boven schiet, ga dan met je armen schuin naar beneden staan. Je lijkt klein en de tegenstander gaat denken dat hij de meeste kans maakt met hoger te trappen. Uiteraard kan het omgekeerde ook. Wil je een penalty laag laten trappen. Spring dan een aantal keer naar de deklat. Je lijkt een stuk groter waardoor je tegenstander zal denken dat je minder snel tegen de grond bent.

Iedere doelman probeert zijn eigen manier te ontwikkelen om zijn tegenstander in de war te brengen. De ene gaat op en neer springen, van links naar rechts. De andere gaat proberen de hoek van de penaltynemer te beïnvloeden en gaat bijvoorbeeld net iets van het midden staan. De penaltynemer kiest dan misschien eerder voor de hoek met de meeste ruimte

In het verleden keek was het kijken naar de ogen van je tegenstander de grootste troef. Je mocht er zeker van zijn dat hij altijd even zou gekeken hebben naar de hoek waar hij naartoe ging trappen, maar wat wel al gezegd hebben het verleden ligt achter ons. Zelf zijn we niet meer overtuigd over deze strategie. Ja er zullen zeker nog spelers zijn die dit doen, maar elke speler vind het nu zelfs leuker en vooral cooler om blind te trappen en zelfs nog liever achteruit te kijken dan naar waar ze effectief gaan trappen. Je moet dus je tegenstander proberen in te schatten wat voor type hij is of je hier al dan niet in meegaat.

Kijk naar de aanloop. Staat de speler recht voor de bal, dan wordt de penalty vaak rechts (dus links vanuit de keeper) ingeschoten. Staat de speler schuin voor de bal, dan wordt de penalty vaak links (dus rechts vanuit de keeper) ingeschoten.

Misschien wel de moeilijkste tip, maar voor ons wel de meest efficiënte. Je gaat die niet van de eerste keer juist hebben, want het vraagt wel wat oefening je moet immers in een fractie van een seconde kijken en beslissen. Je tegenstander loopt aan zet zijn steunvoet en swingt het been waarmee hij wil trappen naar achteren. Van dit moment moet jij als doelman profiteren. Staat de voet recht naast de bal dan zal een rechtsvoetige meestal naar de linkerhoek trappen (naar jou rechterhoek). Staat de punt van de voet schuin in de richting van de bal. Ja dan kan deze nog maar 1 richting uittrappen tenzij hij over zijn eigen voet wilt schieten.

Nog een laatste tip die heel wat moeilijker is geworden door de laatste nieuwe regels, maar kom van je lijn af en duik in een schuine lijn voorwaarts. Je maakt je doel dan een stuk kleiner. Wil je niet te vroeg vertrekken, neem dan een stap achterwaarts in je doel en vertrek vanuit deze positie. Let op deze variant vraagt ook wel wat oefening, want je mag uiteraard ook niet te laat vertrekken.
Speel je nog op kleinere doelen ga dan zeker nog niet gokken. Vertrouw nog op je reflexen en kies pas een hoek wanneer de bal getrapt wordt. Waarom op je reflexen vertrouwen lies je hier. Wil je graag weten hoe je je reflexen kan verbeteren? Geen paniek ook daar hebben we reeds wat meer overgeschreven in blog.

Leave a Comment