3 Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke keepers

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Vroeger was het zo dat vrouwenvoetbal een beetje een onzichtbare sport was. De laatste jaren is het echter omhoog geschoten in populariteit, er is meer media aandacht gekomen en het goed presteren van de nationale ploeg zal er alleen maar voor zorgen dat deze bekendheid in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Vrouwelijke keepers of zelfs mannelijke keepers gaan niet meer vreemd opkijken wanneer de namen Sari Van Veenendaal of Justin Odeurs worden genoemd. Ieder van ons weet wel ondertussen tot welke prestatie deze vrouwelijke keepers in staat zijn. 

Er zijn meer overeenkomsten tussen mannen en vrouwen die dat we hier kunnen neerschrijven, maar er zijn ook enkele verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke spelers op het veld. Mannelijke spelers zijn natuurlijk sneller en sterker, vooral als het gaat om tackelen, vrouwen daarentegen hebben de neiging hebben om een langzamer spel te spelen, waardoor de focus meer op de vaardigheid wordt gelegd in vergelijking met de lichamelijke speelstijl van de mannen.

Maar we zijn hier niet om te praten over het voetbal algemeen maar specifiek over de verschillen in het keepen en dat is een gebied dat de laatste 10-15 jaar enorm is verbeterd in het vrouwenvoetbal. 

Zijn er verschillen tussen keepers bij mannen en vrouwen?

Disclaimer: Dit artikel gaat puur over de verschillen (en overeenkomsten) tussen mannen en vrouwen en is niet geschreven om het “geslacht” te bespreken.

De lengte van een keeper(ster)

De afmetingen van de doelen zijn in het verleden ontworpen voor de mannelijke spelers. Vrouwen zijn over het algemeen kleiner en hebben minder explosiviteit bij het springen. Dat betekent dat vrouwelijke keepers over het algemeen dichter op hun lijn moeten spelen om niet verrast te worden door een gelobd schot.

Kracht

Vrouwen hebben vaak een tekort aan spierkracht in vergelijking met mannen. Kracht is uiterst belangrijk voor een keeper, omdat je daarmee de bal kunt vasthouden na een flinke duik of een strakke voorzet. Het is ook belangrijk om blessures te voorkomen en het is iets waar alle keepers, maar vooral vrouwen, zich op moeten richten tijdens de trainingen.

Mentaal

Vrouwelijke spelers hebben een voordeel bij het spelen van het mentale spel, toch? Over het algemeen worden vrouwen minder gedomineerd door ego en kunnen ze fouten makkelijker accepteren en als gevolg daarvan zijn ze over het algemeen ontvankelijker voor coaching. Bij mannelijke keepers is het echter een iets ander verhaal. Voor keepers kan het hebben van een ego soms nuttig zijn om zich te verdedigen tegen de realiteit van het falen als keeper. We weten dat elke keeper in zijn carrière doelpunten zal tegenhouden, maar hoe je daarna met jezelf omgaat, bepaalt je totale succes.

Als je keeper bent in een vrouwenvoetbalteam, moet je je bewust zijn van je prestaties, je zwakke punten erkennen en eraan werken tijdens de training. Maar let op dat je jezelf niet berispt en dat die zwakke punten je algemene zelfvertrouwen op en naast het veld niet beïnvloeden.

Zeker, maar dat betekent niet dat de één beter is dan de ander, zeker niet als je kijkt naar de overgrote meerderheid van de overeenkomsten. Persoonlijk denken we ook dat de training dat moet weerspiegelen en de trainingen voor zowel mannen als vrouwen, met een paar kleine aanpassingen over dezelfde oefeningen zouden moeten kunnen beschikken. 

Tot Slot

Zijn er verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke keepers? Zeker, maar dat betekent niet dat de één beter is dan de ander, zeker niet als je kijkt naar de overgrote meerderheid van de overeenkomsten. Persoonlijk denken we ook dat de training dat moet weerspiegelen en de trainingen voor zowel mannen als vrouwen, met een paar kleine aanpassingen over dezelfde oefeningen zouden moeten kunnen beschikken. Uiteindelijk is elke keeper individueel in zijn stijl, coachingsbehoeften en vaardigheid, ongeacht zijn geslacht, lengte, leeftijd, enz.

Leave a Comment