Nieuws

By Prostar Goalkeeping-1 Comment

De mogelijkheid om vaak een ongelofelijke, schijnbaar onmogelijke, reflex uit te voeren is wat een goede keeper scheidt van een grote keeper. Het zijn die scherpe reflexen die de keepers in staat stellen om in de loop van een seizoen een punten te pakken voor hun team.

Sommige keepers zijn geboren met uitstekende reflexen en een natuurlijk “instinct” om te reageren op harde schoten of schoten van dichtbij – anderen moeten er aan werken. Maar ook al zijn je reacties relatief langzaam, je kunt je enorm verbeteren door regelmatig te oefenen, gespecialiseerde reflexoefeningen te doen en door verschillende alternatieve methoden in je keeperstrainingen op te nemen.

Hier is hoe je je keeper-reacties en reflexen kunt verbeteren om te beginnen met het maken van meer van die wedstrijd winnende reddingen.

1. REFLEX OEFENINGEN

Professionele keepers werken regelmatig aan hun reflexen in de training.

Reflextrainingen zijn ontworpen om wedstrijdsituaties te simuleren waarbij keepers snel moeten handelen, zoals schoten van dichtbij, tweede rebounds of pogingen die door een menigte spelers gaat en waarbij je moet afwachten wat de bal zou kunnen gaan doen. Het idee is om de keepers voldoende supersnelle oefeningen te geven op het trainingsveld, zodat ze “natuurlijk” beginnen te reageren op wedstrijdsituaties die een reflex redding vereisen.

Bijna alle reflexoefeningen die we ooit heb gezien en waaraan we hebben deelgenomen, houden in dat de keeper veel snelle, hoogfrequente reddingen maakt; meestal rond het lichaam om de hanteerbaarheid te maximaliseren. Door het maken van een save, snel gevolgd door een andere redding wordt de keeper gepushed om zijn reactietijden te verkorten. Noem het maar een instinct van elke doelman. Voluit gaan om die 2de bal toch ook nog proberen te redden.

2. MAAK GEBRUIK VAN OBSTAKELS OM ONVOORSPELBAARHEID TE CREËREN

Een groot deel van een reflex is het vermogen van de keeper om te anticiperen op de beweging van de bal die kan afwijken, een rebound en de lichamen in hun gezichtsveld.

Om te helpen bij het aanscherpen van je vermogen om te reageren op snelle nieuwe gebeurtenissen kun je obstakels in je trainingssessies opnemen. De volgende video begint met enkele basisoefeningen (die zonder apparatuur kunnen worden gedaan), gevolgd door het gebruik van verschillende obstakels om een element van onvoorspelbaarheid te creëren.

3.BESTUDEER EN OEFEN OP UW POSITIONERING

Reflex reddingen zijn niet alleen puur geluk. Doelmannen maken hun eigen geluk door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.

Je vergroot drastisch uw kansen op een snelle reactie door uw positionering te verbeteren. Kijk zeker eens naar de redding van Manuel Neuer en de beweging die hij maakt. Door het  gevolg van een goede positionering en anticipatie is hij in staat deze redding uit te voeren. Mocht hij deze positionering niet hebben aangenomen zouden we nu dit fragement zeker niet aan het bespreken zijn. Het ligt dus niet allemaal aan de behendigheid.

4.BEKIJK PROFESSIONELE DOELMANNEN

Wanneer je wat YouTube-compilaties gaat bekijken, moet je een actievere rol spelen in het leren waar je jezelf moet positioneren in een wedstrijd. We raden je aan om naar wedstrijden te gaan waar je de keepers de 90 minuten kan bestuderen. Op tv zijn de doelmannen helaas maar een korte tijd in beeld.

Wanneer je een keeper gaat volgen zal zien dat de keeper ver buiten de 16 meter is als zijn/haar team in de aanval is, klaar om als laatste verdediger op te treden voor een doorkomende bal. Normaal gesproken zullen zal deze teruggaan naar zijn/haar doellijn wanneer het andere team een aanval probeert op te zetten (om te voorkomen dat deze wordt gelopt)

In andere omstandigheden zal de keeper zijn positie behouden wanneer zij het gevoel hebben dat hun verdedigers de maat van de aanvaller. Aan de andere kant zullen ze een paar stappen naar voren doen als voorbereiding op een 1v1 aanval wanneer ze aanvoelen dat de laatste verdediger zal worden uitgeschakeld.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er is een reeks van beslissingen die keepers maken met hun positionering gedurende de hele wedstrijd. Dus probeer wat wedstrijden op een goed niveau te bekijken – zelfs semi-professioneel. Observeer wat de keepers doen, en neem deze positioneringen mee naar je eigen wedstrijden.

5. PRACTICE MAKES PERFECT

Veel reflexen worden toegeschreven aan de alertheid van een keeper.

Neem als voorbeeld een strafschop redding. Voorafgaand aan het maken van hun redding,  staan de keepers rechtop, armen uit, op hun tenen, en staan ze klaar om een snelle beweging te maken. Als de bal na de redding nog steeds in het spel is, dan vereist de nasleep van de rebound net zo veel alertheid als de oorspronkelijke redding zelf! De keeper moet zeer snel reageren om de bal in veiligheid te brengen.

Maar alertheid is niet gemakkelijk te leren. Dus ik stel voor om op zijn minst wat aanpassingen te doen aan je gewoontes voor en tijdens de wedstrijden:

  • Ga op tijd slapen. Zonder voldoende rust moet je harder werken om jezelf geconcentreerd te houden tijdens de wedstrijd. Voor keepers kan vermoeidheid leiden tot tegendoelpunten.
  • Vermijd grote trainingen de dag voor een wedstrijd. Het kan je behoorlijk traag laten voelen in wedstrijden als je benen moe zijn.
  • Eet een lichte maaltijd voor de wedstrijden. Je moet in het spel gaan met wat extra energie, zonder dat je je opgeblazen voelt.
  • Doe een goede opwarming.
  • Blijf gedurende het hele spel op je tippen staan (zeker wanneer de tegenstander de richting van je doel uitkomt en zelfs onverwacht op doel kan schieten). Wees klaar om op elk moment te handelen door in de juiste positie te staan.
  • Blijf warm tijdens de wedstrijden. Houd je hartslag op peil door op en neer te springen en je armen te bewegen als je niet betrokken bent bij het spel.

6. OVERLAPPENDE SPORTEN OF OEFENINGEN

Tegenwoordig zijn er heel wat andere mogelijkheden om zelfs thuis aan je reflexen te werken. Zo zijn er verschillende apps die je toelaten je reactiesnelheid te trainen. In het onderstaande filmpje hebben wij alvast met https://www.switchedontrainingapp.com/ wat voorbeelden in elkaar gestoken. Uiteraard zijn er nog verschillende andere mogelijkheden die gebruikt kunnen worden om deze skills te verbeteren.

Mocht je toch eens wat anders willen denk dan eens aan ping pong. Heb je ze al zien gaan op tv. Deze spelers moeten heel snel kunnen reageren, want dat balletje gaat steeds razend snel. Ook moeten ze steeds goed gepositioneerd zijn en vaak vooruit en achteruit gaan om in de juiste positie te komen om de tegenaanval op te zetten. Wil je dus soms even weg uit het voetbal, dan is dit zeker de moeite om eens te proberen en toch nog aan je reflexen te werken.

Leave a Comment