Grip is everything, maar wat is grip nu?

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Hoogstwaarschijnlijk heb je al wat keepershandschoenen gebruikt van verschillende merken en verschillende prijsklassen.  Je zou dus kunnen denken dat je een handschoen expert bent. Wij als keepershandschoenen merken denk je zijn dan wel de experts. Nu niets is minder waar. De echte expert als het op keepershandschoenen aankomt is Richard Avis. Zijn referenties zijn te lang om hier op te sommen, maar weet dit: hij ontwikkelde FingerSave voor adidas, de Tiempo (nu Premier genoemd) en Vapor Grip voor Nike, en het Umbro ‘Webb’ platform, naast vele andere echte innovaties. Hij werkte één-op-één met keepers als Kasey Keller en Tim Howard.  Zijn methode om handschoenen te testen is zo degelijk en zo wetenschappelijk. Dus laten we hem eens wat vertellen over wat “grip” echt is. Dus Richard is volledig aan u 🙂

Wat definieert ‘Grip’ voor jou…?

Grip’ is een vage term waar de meeste keepers niet te veel over nadenken.  Je weet gewoon wat het is, ook al is het misschien moeilijk uit te leggen. Je weet het als je het voelt. Waarden die we toekennen zijn interpretatief, afhankelijk van de kennis en hoeveel ervaring we hebben met andere latex soorten.

Grip wordt geassocieerd met wrijving. Wrijving geeft aan hoe een oppervlak (Latex) zich verzet tegen de beweging van een ander oppervlak (Bal). Lijkt eenvoudig genoeg, maar de relatie tussen grip en palm is persoonlijk en complex. Wat wij waarnemen als grip heeft te maken met vele factoren buiten de wrijving tussen bal en de latex.

Grip valt te meten

Wrijvingseigenschappen (wrijvingscoëfficiënt) kunnen gemakkelijk worden gemeten met het ASTM D1894-protocol. Het apparaat kan veel geld kosten, dus slechts weinig hoofdkwartieren van merken zijn ermee uitgerust, maar leveranciers van latex soorten en de grotere handschoenen fabrieken zullen op zijn minst een versie hebben. 

Het ASTM D1894 is nuttig voor bepaalde zaken, maar veegt beweringen over grip van de tafel als de gegevens afkomstig zijn van een op een slede gebaseerde test. Waarom? Omdat slede tests eendimensionaal zijn, slede testgegevens geven niet weer hoe de latex zal presteren eens het gesneden en genaaid is in de vorm van een keepershandschoen. Waarom? Omdat wrijving geen grip is.

Van latex dat met de eendimensionale slede test indrukwekkend presteert, kan niet worden aangenomen dat het een superieure grip biedt, omdat grip een multidimensionaal resultaat is van verschillende variabelen

  • Omgevingsomstandigheden (weer, ondergrond,..)
  • Anatomie
  • Psychofysiologie (menselijk gedrag)
  • Ledersoort van de bal
  • Pasvorm en patroon (handschoen, bal-interface)

Het menselijke aspect van grip

Ieder van ons interpreteert deze variabelen op zijn eigen manier en kent er verschillende prioriteit aan toe. Wat voor u het belangrijkst is, is dat misschien niet voor een ander. De conclusies zullen dan ook verschillen. Wie is juist? Iedereen heeft gelijk. Dit geeft direct aan hoe mooi en fascinerend het kan zijn dat een handschoen die u als de beste ooit beschouwt, een handschoen is die een andere doelman niet zou kiezen.

In een blinde test zou je tien paar handschoenen kunnen laten maken met latex van dezelfde partij, en toch afwijkingen van het gemiddelde zien. Dit is waar ervaring en kennis een rol spelen. Het is één ding om te weten welke soorten tests moeten worden uitgevoerd. Het is een geheel ander ding om te weten hoe te om de gegevens te interpreteren en wat te doen. 

Een andere overweging (die u beter kan onthouden voor later) is het feit dat de latex van partij tot partij kan verschillen. De top latex van merk A kan bij uw eerste twee paar fantastisch zijn geweest en dan krijgt u een paar dat pas bij de vierde of vijfde keer wassen of dragen aanslaat. 

We krijgen soms wel eens de vraag van deze latex is beter dan deze, kan dat? De bovenstaande uitleg geeft er je alvast een uitleg op. Toch maken we bij Prostar enkel gebruik van fabrikanten die beschikken over de nodige apparatuur om elke partij latex bij de productie te onderwerpen aan de wrijving test. Wanneer een latex het wrijvingscoëfficiënt dat door ons is opgelegd niet behaald, dan zal deze latex ook niet gebruikt worden in onze productie. Op deze manier ben je steeds zeker dat je op “papier” over de beste latex beschikt. 

In dit artikel hebben je uitgelegd waarom wij niet alleen durven zeggen dat onze grip tot de beste op de markt behoort, maar dat deze dat ook effectief zo is. We roepen dit niet zomaar, de grip van onze keepershandschoenen wordt bij de productie gemeten waardoor wij heel zeker zijn dat jij heel tevreden zal zijn met de keepershandschoenen van Prostar.

Leave a Comment