De essentiële gids voor de driehoek techniek van keepers

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

De driehoek techniek is een van de meest voorkomende technieken die een keeper gebruikt om de bal te vangen. Er wordt meestal over gesproken als de methode om schoten te vangen die op hoofdhoogte worden getrapt – maar het wordt ook gebruikt bij het verwerken van voorzetten en bij het maken van duik reddingen.

Hand Positie

Deze methode wordt de ‘Driehoek Techniek’ genoemd, omdat de handen van de keeper de vorm van een driehoek  maken als hij de bal vangt. Om dit te doen spreidt de keeper zijn vingers en brengt hij zijn twee duimen samen, zoals te zien is op de afbeelding hieronder.

In deze positie zitten de duimen stevig achter de bal en de vingers wikkelen zich om de omtrek van de bal (daarom wordt dit ook wel een contour catch genoemd) om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk latex op de bal zit.

Jonge keepers moeten (terwijl ze kracht opbouwen) misschien meer van hun handen achter de bal plaatsen om ervoor te zorgen dat de schotkracht niet door hun handen duwt, maar dit zal ten koste gaan van een betere handeling.

Het is belangrijk dat, waar mogelijk, de handen van de keeper om de bovenste helft van de bal zijn gewikkeld in plaats van de onderkant. Dit stelt de keeper in staat om het schot te controleren en gemakkelijker naar zijn borst te brengen, en het belangrijkste is dat als de bal niet gevangen wordt, deze voor hem zal vallen zodat hij de bal kan recupereren in plaats van over zijn hoofd in het doel te gaan.

Absorberende kracht

Dus, we hebben onze handen in een goede driehoek-positie en we gaan ons best doen om ervoor te zorgen dat we de bovenste helft of 2/3e van de bal vangen. Waar moeten we nog meer rekening mee houden?

Voor een schot dat met veel kracht wordt getrapt, moeten we ons lichaam als schokdempers gebruiken en zullen we verschillende hulpmiddelen gebruiken om dit te doen!

Het eerste wat we zullen gebruiken zijn onze handen, we zullen onze vingers openhouden en met enige spanning in de vorm van de bal deze tot ons laten komen in plaats van hem te met strakke rechte vingers weg te duwen, maar we zullen ook sterke polsen moeten hebben zodat de bal onze handen niet uit de weg duwen.

Vervolgens gebruiken we onze armen, in het bijzonder zorgen we ervoor dat onze ellebogen dicht bij ons lichaam zijn en we buigen ze zodat de bal onze handen een beetje naar achteren duwen en veel van de kracht van het schot absorbeert in onze armen.

Om dit te vergemakkelijken moeten we proberen de bal ongeveer 30cm van ons gezicht/lichaam te vangen, zodat er ruimte is voor de keeper om de bal af te remmen voordat hij hem in zijn gezicht raakt.

Wanneer gebruiken?

Zoals in het begin al gezegd, deze techniek wordt veel gebruikt! In principe moet elke bal die op borsthoogte of hoger is met deze driehoek techniek gevangen worden – inclusief voorzetten en de meeste duik reddingen waarbij de bal niet op de grond is.

Problemen om op te letten

  • Als je je ellebogen niet buigt, zullen je handen de bal waarschijnlijk in de verkeerde hoek raken en niet in staat zijn om echt kracht te absorberen, waardoor de bal weg zal stuiteren in plaats van gevangen te worden.
  • Als je handen te dicht bij je lichaam zijn, kan je de impact niet absorberen en zal het ongemakkelijk aanvoelen om de bal proberen vast te houden.
  • Wanneer je je vingers niet in de vorm van de bal buigt zal het moeilijk worden om grip op de bal te krijgen.
  • Als je handen te laag bij de bal zijn, kan het zijn dat de bal weg glipt en dat je hem in je eigen doel duwt.
  • Wanneer de grip van je handschoenen versleten is zal je merken dat het vasthouden van de bal meer focus van je zal vragen, maar niets is onmogelijk met de juiste focus.

Leave a Comment