Balvastheid
90%
Traptechniek
93%
Coaching
87%
Fortuna Sittard

Lyano Thys

Als kleine jongen in de voetsporen van zijn papa willen treden en daar ook werkelijk elke dag voor willen trainen. Op deze manier hebben wij Lyano zien groeien als doelman.

Waarom ben je keeper geworden? 

Wanneer we keeper worden hebben we allemaal wel één groot voorbeeld waar we naar opkijken. In de meeste gevallen gaat dat een bekende doelman zijn die we wekelijks op tv mooie reddingen zien maken, maar in een beperkter aantal is dat gewoon ons vader. Er zijn maar weinig doelmannen waarvan de papa zelf ook doelman is geweest en waardoor het dus ook beetje moeilijker te begrijpen is waarom jij die positie op het veld zo graag wilt invullen. In het geval van Lyano Thys is het keepen dus met de paplepel meegeven en ben je ook fier dat je papa je grootste idool is, maar tevens ook je eigen grootste supporter.

Met welke bekende keeper zou je jezelf vergelijken en waarom?

We gaan een beetje atypisch beginnen, Lyano zelf van Maasmechelen afkomstig, maar spelend in Nederland is grote supporter van Club Brugge, dan verwacht je zeker in tijden dat Simon Mignolet daar onder de lat staat dat dit zijn grote idool zou zijn, maar niets is minder waar. De grote concurrent van hem bij de Rode Duivels Thibaut Coirtois is het grote voorbeeld van Lyano Thys. Niet alleen van het uiterlijk hebben ze misschien wat van elkaar weg, maar ook de spelstijl van beide doelmannen kunnen we vergelijken. Graag zou hij dan ook later dezelfde kalmte als zijn voorbeeld willen kunnen behouden. Vaak kop van jut geweest in de krant en heel wat kritiek over zich heen gekregen. Om dan toch week op week het beste van je te geven en tot één van de beste doelmannen ter wereld uit te groeien is niet iedereen gegeven.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken die je zoekt in een keepershandschoen?

Als keepershandschoenen merk kunnen we alleen maar fier zijn dat er heel veel jeugdkeepers niet alleen met de looks bezig zijn, maar tevens ook met hoe ze zich het beste kunnen beschermen. Een goede polssluiting is dus van essentieel belang want deze vangt immers alle schokken op. Omdat Lyano nog geen gebruik maakt van tape rond de polsen zal hij op deze manier minder blessures oplopen dan nodig. Dit gezegd zijnde komende we natuurlijk met wat het belangrijkste is als doelman. Ze moeten goed zitten en een goede grip hebben. Voor de mama en de papa is het dan weer belangrijk dat ze een goede levensduur hebben. 3 tot 4 maal per week op kunstgras vraagt veel van keepershandschoenen. Daarom geven we liever net wat meer uit aan goede kwaliteit omdat we dan weten dat we er ook een aantal minder nodig zullen hebben op een heel voetbalseizoen. Hierdoor komt het dan ook weer voordeliger uit op het einde van de rit.

Je begint aan een nieuw avontuur in een competitie die je niet kent. Kijk je er naar uit en wat verwacht je ervan? 

Het is niet alleen de stap maken van IP niveau in de Belgische competitie naar het hoogste niveau. Daarbij komt ook nog eens dat het "soort" voetbal in Nederland toch wel wat anders is dan dat er in België gespeeld wordt. Door de stap hoger die Lyano Thys nu zal maken, zal hij gedwongen worden om zich aan te passen aan de snelheid van dit niveau. Als doelman moet je fouten maken en uit deze fouten leren. Ook de foute keuze maken in het uitvoetballen hoort daarbij en door de snelheid waarmee hij nu moet gaan uitvoetballen tegenover het IP niveau zal dit zeker wel eens gebeuren, maar opstaan en leren uit deze fouten. Enkel door opnieuw op te staan, rug te rechten en beter te worden kan je de keepers die het zullen maken onderscheiden van de anderen. 

Wat is je grote droom, wat wil je later worden?

Club Brugge de ploeg van zijn hart zullen we het maar noemen is uiteraard een droom die er al van een kleine jongen is. Nu door in een Nederlands team te mogen spelen gaan je dromen verruimen. Net zoals bij niet sporters worden dromen altijd opnieuw bijgesteld, want een droom is misschien wel een fantasie iets wat niet haalbaar is, maar enkel door hard te werken kan je proberen je dromen waar te maken. Wanneer je dan nieuwe doelen bereikt moet je je dromen weer bijschaven zodat je altijd opnieuw een doel hebt om naartoe te werken. Laat de ultieme droom dan Napoli zijn en de plaats van zijn grote idool bij het Nationale elftal van België.