Grip
90%
Pasvorm
96%
Duurzaamheid
87%
Patro Maasmechelen

Lucca Mantione

Lucca Mantione wonende in Riemst Val-Meer en grote supporter van Standard de Liege maakt dit seizoen opnieuw de overgang van IP naar Elite Voetbal en gaat aan de slag bij Patro Maasmechelen. Een nieuwe uitdaging op het hoogste niveau.

Hoe heb je besloten om te gaan voetballen, vooral als keeper?

Sommigen van ons hebben misschien gevoetbald omdat hun vriendjes op school voetbalden en je dat graag met hen deed. De meesten van ons voetbalden echter vaak vanuit huis. Bij Lucca Mantione is het niet anders. Zijn papa was natuurlijk zelf ook voetballer en een groot supporter van Standard Luik. In tegenstelling tot zijn papa, had Lucca niet de genen om veel te lopen. Hij kon het niet goed en misschien vond hij het ook niet leuk, maar het plezier voor de bal was er niet minder om en zo belandde hij in het doel. Een keuze waar hij tot op de dag van vandaag zeker niet over mag klagen.

Welke keepers bewondert u?

De naam Montione zegt het al een beetje dat er Italiaanse roots in de familie zitten. Zo hoef je niet ver te gaan om een van de grootste keepers aller tijden Gianluigi Buffon te vinden. We gaan niet beginnen over het record van deze keeper of we schrijven hier morgen nog, maar we willen u wel nog een leuke anekdote meegeven. Sorry Carlo, maar jij bent niet de echte papa van Lucca. Buffon is zijn echte vader :-D. Gewoon om je de liefde en passie voor deze keeper van al 42 mee te geven.

Hoe zou jij jezelf als keeper omschrijven?

Omdat we Lucca al heel lang kennen, gaan we deze vraag voor hem beantwoorden, want soms is het gewoon moeilijk om naar jezelf te kijken. Als jonge keeper is het vaak niet makkelijk om de overstap te maken van IP naar Elite. Veel keepers denken dat dat maar één stop hoger is en dat klopt ook, maar iedere keeper die deze stap heeft gemaakt zal kunnen vertellen dat er zoveel meer bij komt kijken. Het zit hem vaak in de details. Tegenwoordig zijn er zeker IP-teams die het voetbal op de eerste plaats zetten, maar helaas kom je op dit niveau ook teams tegen die de spreekwoordelijke "lel" durven te spelen. In het begin was dat voor Lucca Mantione gewoon een werkpunt. Komend uit een IP-team waar je soms een bal teruggespeeld krijgt, maar waar de nadruk niet lag op uitgangsballen op verschillende posities. Na veel hard werken zagen niet alleen wij, maar zijn team als geheel, hierin enorme verbeteringen, waardoor er meerdere mensen weggeblazen werden. In tegenstelling tot veel keepers, kennen wij Lucca ook als een keeper die stress nodig heeft om te presteren. De "top" wedstrijden zijn dus vaak TOP bij Lucca, misschien juist omdat die stress naar boven komt? We kunnen maar één ding zeggen. Chapeau voor de opofferingen die je al maakt om het te redden. Blijf werken zoals je bezig bent en ik weet zeker dat het allemaal goed komt.

Wat is volgens jou de belangrijkste kwaliteit die een keeper moet hebben?

De aanvallers weten vaak dat een keeper onder grote druk komt te staan en proberen hem zo veel mogelijk in de fout te laten gaan. Wetende dat als de keeper een fout maakt het in 9 van de 10 gevallen een doelpunt zal opleveren. Als keeper is het daarom erg belangrijk dat je linker- en rechtervoet bijna even goed zijn Op deze manier hoef je als keeper niet na te denken over het plaatsen van de bal voor je andere voet en kun je direct reageren op de vrijstaande man.

Had je verwacht dat je carrière als keeper zou zijn zoals het nu is?

Een carrière in het voetbal loopt nooit zoals je verwacht. Er zullen altijd onverwachte momenten zijn waar je mee moet leren omgaan. Voetbal is een wereld van vallen en opstaan en verder gaan. Sommigen redden het en anderen niet. Vaak zijn het niet de grote talenten die doorbreken, maar de harde werkers. Zij moeten elke dag opstaan om zich te meten met de beste talenten.

Hoe bereid je jezelf en je handschoenen voor op een wedstrijd?

Bij Lucca Mantione is standaard Luik een begrip, tot voor kort zelfs bij elke thuiswedstrijd. Niet echt leuk om op vrijdagavond een wedstrijd van je favoriete club te missen, maar ook niet haalbaar als je op zaterdagochtend fris aan de wedstrijd moet kunnen beginnen. Het is maar één van de offers die Lucca brengt om zijn wedstrijden goed te kunnen beginnen. De rit van ongeveer 80 km naar Leuven is genoeg tijd om zich op de wedstrijd te concentreren. Wat zijn handschoenen betreft, Lucca heeft altijd 3 paar handschoenen in zijn sporttas. 2 paar normale keepershandschoenen en 1 paar van het aqua model. Op deze manier heeft hij een ruime keuze en kan hij altijd het juiste paar kiezen om de wedstrijd mee te beginnen. In normale omstandigheden een gewoon paar, maar zodra het wat natter wordt of er neerslag valt gaat hij voor het Aqua model.

En hoeveel handschoenen draag je meestal per jaar?

Een 6 tot 8 paar per jaar.

Met welke merken speelde je voordat je Prostar ontdekte?

Real het Belgische merk bij uitstek hebben we ongetwijfeld allemaal wel eens gehad. Lucca Mantione heeft ook andere merken gehad zoals Reusch en KA. Probeer je als jonge keeper niet vast te pinnen op één handschoen, maar probeer verschillende uit zolang het nog kan. Daarom moet het niet van een ander merk zijn, maar zeker de verschillende pasvormen proberen. Alleen door te proberen kun je als keeper zeggen wat het beste bij je past.

Waarom ben je met ProStar gaan spelen of speel je nog steeds met ProStar en ben je niet teruggegaan naar een bekend merk?

Prostar kent Lucca Mantione al van voordat het merk op de markt was. Dus de stap van zijn merk naar Prostar was snel gemaakt. Het is makkelijk hoor je nu denken, maar kwaliteit staat nog steeds voorop. Als keeper is het natuurlijk je taak om ballen te pakken en dat lukt alleen met kwaliteitsmateriaal. Zelfs het Elite niveau wordt vaak zeer professioneel opgenomen door de jeugd. Het materiaal dat we gebruiken moet dus aan die verwachtingen voldoen en dat vind je allemaal terug in de keepershandschoenen van Prostar. Zelfs mijn maat 6 heeft dezelfde kwaliteit als mijn professionele vader (Buffon) zou gebruiken.

Wat is het moeilijkste voor een keeper?

Als keeper moet je met een enorme druk om kunnen gaan. Je weet voor aanvang van de wedstrijd dat elke fout die je maakt het verlies van je team kan betekenen. Die stress voel je vaak al vanaf de eerste seconde dat je het veld betreedt. Het is niet makkelijk om het onder controle te krijgen, maar hier herken je de grote. Presteren onder druk, niet iedereen gegeven, maar zo belangrijk als je het wilt maken tot een groot idool van later misschien andere jeugdleiders.

Tot slot, welk advies zou je een jonge keeper geven?

De laatste keer dat we het zeggen, hoor. Italianen zijn mensen met een groot hart, met veel passie. Dus doe wat je denkt dat je moet doen als keeper. Luister naar het advies van je coach, keeperstrainer en vergeet je ouders niet, maar vergeet ook niet naar je hart te luisteren!