Grip
90%
Pasvorm
93%
Duurzaamheid
87%
KVC Westerlo

Joni Billen

Joni Billen kwam bij ons terecht via haar neef Emile Demarbaix die actief is bij de beloften van Beerschot. Ondertussen is ze een echte fan. Zelfs als ze niet op het veld staat, maar op het race circuit met haar Kart te bewonderen is, is Prostar steeds op haar racehelm te vinden.

Waarom wilde je keeper worden?

Als meisje moet je in de eerste jaren letterlijk en figuurlijk je mannetje staan. Maar na een paar trainingen bij de allerjongsten wist Joni Billen al wat het zou worden. Er was maar één doel en dat was niet om te scoren, maar om de schoten op doel te krijgen. En we moeten niet vergeten dat als een vrouw iets voor ogen heeft, ze er vaak ook voor gaat. En zo was het na een paar trainingen met de U6 al een feit dat ze onder de lat plaats nam en zo vele jaren later staat ze er nog steeds en speelt momenteel voor Bosdam Beveren uit 2e Landelijk A. Het keepster zijn zit in de familie. Volgens ons was haar neef Emile Demarbaix zo onder de indruk dat er geen andere mogelijkheid was dan ook keepster te worden. Hij doet het ook met veel succes en speelt op eliteniveau bij Beerschot. Zo is het doel een territorium geworden binnen de familie 😊

Welke huidige keeper heeft volgens jou een mooie stijl?

Als we het over de idolen van Joni Billen hebben, zal iedereen snel gaan denken. Noemen we Stijn Stijnen en Simon Mignolet, dan zeggen we: dat moet een Club Brugge-supporter zijn :-). En zo is het. Joni is regelmatig te vinden bij de wedstrijden van haar favoriete ploeg. Competitie, Champions League, ze heeft het allemaal al gezien, dus het is moeilijk om andere keepers te steunen. Beide keepers hebben een andere stijl, maar door naar ze te kijken en ze te beoordelen leer je van allebei iets.

Als keeper moet je ook goed kunnen voetballen. Doe je iets speciaals om deze technieken te verbeteren of te onderhouden?

In het vrouwenvoetbal moeten keepers ook kunnen voetballen, dat is niet anders dan in het mannenvoetbal.  Daar komt nog bij dat we in het vrouwenvoetbal niet dezelfde kracht ontwikkelen als in het mannenvoetbal. Daarom moeten we heel wendbaar zijn en proberen het spel goed te lezen om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Om de explosiviteit en behendigheid te trainen heeft Joni Billen een aantal Blazepods beschikbaar. Leuk maar best vermoeiend als je alles geeft.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

De wedstrijden in 2e Nationaal A worden vaak op zaterdag 17:30 gespeeld. Door het latere tijdstip heb je wat tijd over om andere dingen te doen. Soms te veel tijd als het aan Joni ligt, want als je een tijdje niets doet en denkt aan wat ontspanning, komt de stress naar boven en ga je te veel aan de wedstrijd denken. En stress is de slechtste raadgever.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken die je zoekt in een keepershandschoen?

Als meisje heb je minder kans dat je grote handen hebt (dat zou vreemd zijn, nietwaar?) Joni heeft zelf hele kleine handen, waardoor het veel moeilijker is om een bal maat 5 vast te houden. Als je in de jeugdgroep met een maat 4 speelt, voel je die kleinere hand niet meteen als nadeel, maar zodra je de overstap maakt, merk je al snel het verschil tussen de twee maten. Bij deze kleinere maat is de grip erg belangrijk. Met de prostar handschoenen, die een perfecte grip en duurzaamheid hebben, kan ik veel meer ballen vastpakken.

Voordat Joni Billen via Emile kennismaakte met Prostar, speelde ze regelmatig bij Elite. Helaas waren de topmodellen nooit in haar maat verkrijgbaar, waardoor ze met mindere kwaliteit moest werken. Gelukkig biedt Prostar dezelfde latex ook in de kleinere maten aan.

Wat zijn je grootste hoogtepunten uit je carrière tot nu toe?

Ze zeggen vaak dat je in het leven moet uitkijken naar de dingen die komen gaan. Toch kan het soms leuk zijn om even stil te staan bij waarom we zo van dit spel houden. Toen Joni op 15-jarige leeftijd de overstap maakte van Beerschot naar Antwerpen, mocht ze meteen meetrainen met het BeNe League-team waarin ook de zus van Nainggolan speelde. Toen Joni de minimumleeftijd van 16 jaar bereikte, mocht ze eindelijk aansluiten bij de Topploeg. Een jaar, maar vooral een ervaring om nooit te vergeten.

Wat doe je graag als het geen voetbal is?

Gelukkig is het taboe rond het vrouwenvoetbal de laatste jaren drastisch veranderd. Mede dankzij de goede resultaten van ons vrouwelijk nationaal elftal is het niet meer vreemd dat een meisje liever op het voetbalveld staat dan naar de turnles gaat. Naast het voetbalveld is Joni Billen ook te vinden op het karting circuit. De ideale uitlaatklep na een slechte wedstrijd. Vol gas om alle frustratie eruit te gooien. Met als groot voordeel dat er geen snelheidsboete hoeft te worden uitgedeeld.

Heb je nog advies voor jonge keepers die willen doorbreken?

Blijf altijd in jezelf geloven. Als je een slechte tijd hebt: Denk niet dat ik het niet kan, maar dat ik er alleen maar beter in kan worden.