Grip
90%
Pasvorm
96%
Duurzaamheid
87%
K. Beerschot

Emile Demarbaix

Emile Demarbaix is één van het trio dat ooit via Beerschot bij onze Prostar Keepershandschoenen terecht kwam. Zijn enthousiasme zorgde ervoor dat ook zijn Nicht Joni Billen met onze handschoenen ging keepen.

Hoe heb je besloten om te gaan voetballen, vooral als keeper?

Emile Demarbaix voetbalde al vanaf de wieg, om het met een cliche te zeggen. Vanaf zijn eerste stapjes was hij al met de bal aan het spelen en onafscheidelijk. Vanaf de eerste wedstrijd die hij mocht spelen stond hij, net als velen van ons, meteen in het doel. Met veel tegenzin van de ouders dat hun zoon, die net 6 jaar was geworden, de gevaarlijkste plek op een voetbalveld koos, maar in Schelle Sport was een nieuw talent opgestaan. Na Schelle Sport zal de overstap naar Rupel Boom en K. Beerschot V.A. niet lang meer op zich laten wachten.

Welke keepers bewonder je?

Als Anderlecht-fan is Emile erg enthousiast dat Hendrik Van Crombugge de kleuren van zijn favoriete ploeg mag verdedigen. Van Crombrugge is een zeer veelzijdige doelman. Een beetje een compleet beeld van hoe een moderne doelman moet zijn in het hedendaagse voetbal.

Hoe zou jij jezelf als keeper omschrijven?

Ondanks het feit dat ik zelden of niet eens als veldvoetballer heb gespeeld, is Emile Demarbaix een keeper die altijd graag meespeelt en er niet voor terugdeinst om een speler het bos in te sturen als de gelegenheid zich voordoet. Deze voetbalkwaliteiten worden natuurlijk nog eens extra gestimuleerd door ook keeperstrainer te zijn bij CKB Puurs. Zaalvoetbal is zeker een toegevoegde waarde voor je technische aspecten als keeper als het gaat om voetenwerk.

Wat is volgens jou de belangrijkste kwaliteit die een keeper moet hebben?

Als keeper moet je zeker de hele wedstrijd geconcentreerd kunnen blijven en over het nodige inzicht beschikken. Als je met 11-0 voor staat, wil je als keeper altijd een clean sheet houden. Als je niet geconcentreerd bent of geconcentreerd blijft gedurende de wedstrijd, kun je zomaar een fout maken en dan je clean sheet weggeven. Een goede keeper heeft ook veel inzicht nodig Het is de laatste minuut en je hebt een hoekschop tegen. Als je de bal goed pakt, kun je een counter opzetten en nog een goal maken, maar om de juiste bal te geven, moet je het juiste inzicht hebben Natuurlijk denken we allemaal terug aan de actie van België tegen Japan op het vorige WK. Toegegeven, het zou er voor ons Belgen heel anders hebben uitgezien als Courtois die bal niet aan Kevin De Bruyne had gegeven.

Had je verwacht dat je carrière als doelman zou lopen zoals nu?

Nee, absoluut niet. Emile dacht altijd als een nuchtere jongeman "1e provinciaal en een leuke job is perfect", maar momenteel speelt hij bij de u15 van K. Beerschot V.A. op elite niveau. Toch blijft hij ondanks dit niveau met beide voeten op de grond en probeert van elke ervaring te genieten en deze mee te nemen naar de toekomst. Door de ervaringen die een keeper in de zaal opdoet, zal hij zich ook veel prettiger voelen als hij in het reguliere voetbal een bal aangespeeld krijgt. Door Emile's grote gestalte is hij ook erg sterk in de lucht. Toch is hij zich ervan bewust dat lengte niet altijd alles zegt bij een keeper, maar dat het wel goed is. Daarom blijft hij op de trainingen hard werken aan zijn technische vaardigheden en deze zelfs verbeteren.

Hoe bereid je jezelf en je handschoenen voor op een wedstrijd?

Behalve muziek luisteren, laat Emile Demarbaix niet veel andere dingen merken, zelfs geen stress of zenuwen. "Ik ben van nature een vrij rustig persoon, waardoor ik in alle rust naar een wedstrijd kan gaan. Zijn handschoenen worden heel goed nat gemaakt voordat hij aan de wedstrijd begint. Dit om de poriën van het latex open te laten gaan, zodat de ideale grip naar boven kan komen. Als ik op een drogere dag met kans op neerslag met het Aqua-model aan de slag ga, maak ik hem nog natter dan het andere model. Op die manier activeer ik ook de beste grip op deze latex.

En hoeveel handschoenen draag je meestal per jaar?

Dat is meestal tussen de 5 en 8.

Met welke merken speelde je voordat je Prostar ontdekte?

Elite, Een bekend merk is niet altijd veel beter dan de minder bekende merken en bovendien zijn ze vaak dubbel zo duur voor dezelfde kwaliteit.

Wat is het moeilijkste voor een keeper?

Concentratie is het moeilijkste voor Emile, maar net zoals je elke week keeperstraining krijgt om beter te worden in wat je leuk vindt om te doen, kun je ook je concentratie trainen. Elk element dat nodig is om een goede keeper te zijn, wordt dus niet vergeten en krijgt de nodige aandacht.

Tot slot, welk advies zou je geven aan een jonge keeper?

Het advies kan kort en bondig worden omschreven. Gewoon blijven werken en altijd beter willen worden. Zoals elke profvoetballer moet je blijven trainen, want niet trainen betekent dat je niet kunt leren en als je leert, word je beter.