Grip
90%
Pasvorm
96%
Duurzaamheid
87%
Cercle Brugge

Joren Op de beeck

Joren op de beeck een poulain van Gerry Oste, samen met Anton Kemps genoot hij van meerdere keeperstrainingen bij deze topcoach. Als keepers onder elkaar beginnen te praten over een opkomend merk dat de juiste kwaliteiten bied dat je als keeper wilt dan komen de Prostar Keepershandschoenen zeker aanbod.

Hoe heb je besloten om te gaan voetballen, vooral als keeper?

Tijden veranderen snel. 15 jaar geleden was het zeker geen probleem als iemand direct in het doel wilde gaan staan. Veel teams waren immers al blij als ze een keeper hadden gevonden. Tijden veranderen langzaam en een keeper moet bijna gelijkwaardig zijn aan de andere veldspelers. Met als extra bonus dat hij of zij ook doelpunten moet kunnen voorkomen. Voor Joren Op de beeck begon zijn voetbalcarrière bij Putte sk, niet als doelman, maar als veldspeler. Toen de keeper van zijn team er een keer niet was, mocht hij voor hem invallen en de keepersmicrobe had hem al snel te pakken.

Naar welke keepers kijk je?

De 2 grote voorbeelden voor Joren Op de beeck zijn eigenlijk 2 totaal verschillende type keepers. De namen Buffon en Ter Stegen zullen u bekend in de oren klinken en u zult begrijpen waarom we dit zeggen. De techniek van Ter Stegen is perfect, hij is het schoolvoorbeeld van een moderne keeper. De reden waarom Joren Buffon zo bewondert is vooral de mentaliteit waarmee hij op het voetbalveld staat en natuurlijk zijn vele prachtige reddingen. Daarmee komen we niet alleen terug op wat we aan het begin van dit interview zeiden, maar is hij het perfecte voorbeeld van hoe keepers zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld.

Hoe zou je jezelf omschrijven als keeper?

We horen al oma's, opa's en ouders vertellen dat meedoen belangrijker is dan winnen. Maar wie is vaak de moeilijkste persoon om ons langs de zijlijn aan te moedigen? Natuurlijk is die mentaliteit van winnen belangrijker dan meedoen als je hogerop wilt komen in het voetbal. Iedereen ziet graag mooi en verzorgd voetbal, maar aan het eind telt voor de supporters maar één ding, de DRIE punten. Als keeper zet Joren zijn team altijd op de eerste plaats om die 3 punten te kunnen halen. Geen eigen succes, maar winnen met 11.

Wat is volgens jou de belangrijkste kwaliteit van een keeper?

Als de tegenstander een keeper ziet die weinig vertrouwen uitstraalt, zal hij groeien, maar andersom geldt dat zeker ook en daarom is het heel belangrijk dat je als keeper zelfvertrouwen uitstraalt. Op deze manier beïnvloed je niet alleen de tegenstander, maar zullen ook je eigen spelers deze houding overnemen en vertrouwen hebben in jou als keeper wanneer je in moeilijke situaties komt. Dit kan zijn in een één-tegen-één situatie, een terugspeelbal of zelfs wanneer je team voor een strafschop staat.

Had je verwacht dat je carrière als keeper zou zijn zoals die nu is?

Als kleine of jonge keeper droom je er natuurlijk van om dezelfde weg te kunnen gaan als je grote idolen die je elke week op televisie aan het werk ziet. Het is echter niet zo vanzelfsprekend als jonge gasten om op het hoogste niveau te kunnen starten en blijven keepen. Helaas zie je in deze wereld veel jongens komen en gaan. Men heeft de wilskracht om hard te werken en een beetje te vertrekken om "misschien" ooit profvoetballer te worden. Ondertussen is Joren Op de beeck aan de slag bij de U16 van Cercle Brugge en hij heeft al een lange weg afgelegd. De weg naar het profvoetbal lijkt dichtbij, maar hij beseft ook dat het nog ver is.

Hoe bereid je jezelf en je handschoenen voor op een wedstrijd?

Voor de wedstrijd mag alles voor Joren heel ontspannen verlopen, je moet er proberen voor te zorgen dat je zo weinig mogelijk stress hebt. Voor Joren gebeurt dit door alles zo goed mogelijk te organiseren. Zo komt hij niet voor verrassingen te staan en kan hij rustig toewerken naar de warming-up en de wedstrijd. De lijn tussen concentratie en sfeer is erg dun. Voor velen gaat dit samen om de stress een plaats te kunnen geven, voor anderen liggen deze 2 aspecten heel ver uit elkaar. Als voetballer moet je hier ook mee leren omgaan en je eigen rituelen bedenken om zo ontspannen mogelijk te doen wat je het liefst doet 'voetballen'.

Hoeveel paar handschoenen draag je gemiddeld per jaar?

Laten we nog één keer teruggaan naar het verleden. Niet alleen de manier van voetballen heeft een enorme evolutie doorgemaakt, maar ook het materiaal en de velden waarop we spelen. Gelukkig traint bijna elk eliteteam het grootste deel van zijn tijd op kunstgras, helaas is de slijtage van ons materiaal op deze ondergrond ook veel groter. Vorig jaar heeft hij bijvoorbeeld ongeveer 10 paar gebruikt. Dit seizoen draagt hij tot nu toe 4 paar keepershandschoenen. We horen het je al zeggen en Covid dan, maar ook in deze periode heeft Joren niet stil gezeten en was hij regelmatig aan het trainen om zijn vaardigheden op peil te houden.

Met welk merk heb je hiervoor gespeeld?

Als je al zo'n 10 jaar keeper bent, heb je ongetwijfeld al heel wat merken om je handen gehad. Kerstcadeautjes, verjaardagscadeautjes, het zijn maar een paar momenten waarop familieleden of vrienden met keepershandschoenen aan komen zetten, want wat heb je als keeper nooit te veel? Keepershandschoenen, natuurlijk. In de loop van deze jaren bouw je je voorkeuren op en kun je voor jezelf kiezen met welke handschoenen jij je het prettigst voelt. Voor Joren waren dat vooral Reusch en Uhlsport keepershandschoenen, maar voordat hij overstapte naar prostar was het al een hele tijd met adidas.

Waarom speel je nu met prostar?

Joren Op de beeck was een van de gelukkigen die een paar keepershandschoenen won bij het Giveaway van Wout Meese. Als keeper is het vaak moeilijk om iets weg te doen als je je ergens goed bij voelt. Toch heb ik er nog geen moment spijt van gehad, want de grip is erg goed en ze hebben een goede pasvorm. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding erg goed, vroeger liep de prijs op tot 120 euro per paar, terwijl ik ze nu voor bijna de helft van de prijs heb.

Wat is het moeilijkste voor een keeper?

Een tegenslag is voor geen enkele speler in het team prettig, toch moet je als keeper mentaal nog sterker zijn dan alle andere teamgenoten. Als je als keeper een fout maakt, is het 9 van de 10 keer een tegengoal. Je moet dus leren hoe je daarmee om moet gaan. Het zal 9 keer vallen, maar je moet rechtop blijven staan en er elke keer sterker uitkomen!

Wat is je advies voor jonge keepers?

Dat ze heel hard moeten blijven werken, ook al is het minder en dat ze zich niets moeten aantrekken van negatief commentaar. Ook dat ze veel keeperstraining moeten doen, hoe meer je traint hoe beter en hoe sneller je dingen leert. Ook dat ze zich geen zorgen moeten maken als ze een fout maken, want een spits schiet ook niet bij elke bal raak.